GEORGIANNA H. CRESSY (ZUSTER M. CHRISTETA, CSC)

 

Mijn grootvaders nicht

 

GEORGIANNA CRESSY was de nicht van mijn grootvader Charles Fred Fuller en het zesde van zeven kinderen van mijn overgrootmoeders zuster Sarah Mary Stones en haar man Thornton Robert Cressy, beiden van Yorkshire, Engeland. Georgianna werd op 30 november 1894 geboren en op 28 mei 1895 in de Sint-Jozefskerk te South Bend gedoopt. Haar peter was Joseph E. Robert en haar meter mevrouw J.E. Howard. Georgianna ging naar de Tenhemelopnemingschool in South Bend en later naar de Sinte-Mariaacademie in Notre Dame. Op 19 maart 1916 ging Georgianna in het Sinte-Mariaklooster. Op 4 augustus 1916 legde zij de eerste kloostergeloften af en tegelijk nam zij de naam Maria Christeta aan. Op 15 augustus 1921 in het Sinte-Mariaklooster te Notre Dame legde Zuster Maria Christeta, CSC haar laatste kloosterbeloften af als non van de Congregatie van het Heilige Kruis. (De drie letters CSC achter haar naam staan voor de Latijnse woorden "Congregatio Sanctae Crucis", wat betekent "Congregatie (Gemeente) van het Heilige Kruis"). Mijn tante Elva vertelt dat Zuster Maria Christeta bij alle waken en begrafenissen van familieleden onmisbaar was. Vanaf 1917 tot 1942 was Zuster M. Christeta lerares in verscheiden katholieke scholen, dat is, totdat zij ziek werd. Zuster Maria Christeta overleed aan multiple sclerose op 7 december 1943 in de Sint-Jozefsziekenhuis te South Bend, waar zij een jaar, een maand en acht dagen lang ziek lag. Zij was negen en veertig jaar oud. Zuster Maria Christeta ligt begraven in de begraafplaats van Onze-Lieve-Vrouwe-van-de-Vrede, Sinte-Mariaklooster, Notre Dame.

 

Georgianna Cressy (Zuster Maria Christeta) werd op de zelfde dag en maand gedoopt waarop ik geboren werd: de achtentwintigste mei. Daarom beschouw ik haar als mijn bijzondere hemelse beschermeres.

 

 

 

Terug naar Thuispagina                                                                                          Terug naar Inhoud